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Mr. Michael Griffith
1434 Windridge Dr.
El Cajon, CA 92020

Dear Mr. Griffith,

This responds to your letter dated August 14, 2008, requesting an interpretation of Title 14
Code of Federal Regulations, as it pertains to logbook endorsements for meeting recent
flight experience requirements under § 61.57 when a pilot fulfills such requirements by
using an approved flight training device (FTD). You specifically ask what logbook
endorsements can be given when an approved FTD is used, and who may endorse a pilot’s
logbook for passing the instrument proficiency check if the training takes place in an
approved FTD.

b

Set forth below are pertinent parts of the regulations:

§ 61.57(c) Instrument experience. Except as provided in paragraph (€) of this
section, no person may act as pilot in command. ..unless within the preceding
6 calendar months, that person has:
(1)...performed and logged under actual or simulated instrument conditions,
either in flight in the appropriate category of aircraft for the instrument
privileges sought or in a flight simulator or a flight training device that is
representative of the aircraft category for the instrument privilege sought—

§ 61.57(d) Instrument Proficiency check....

(1) The instrument proficiency check must be—

(ii) For other than a glider, in a flight simulator or a flight training device
that is representative of the aircraft category;...

(2) The instrument proficiency check must be given by—

(i) An examiner;

(ii) A person authorized by the U.S. Armed Forces to conduct instrument
flight tests, provided the person being tested is a member of the U.S.
Armed Forces;

(iii) A company check pilot who is authorized to conduct instrument flight
tests under part 121, 125, or 135 of this chapter or subpart K of part 91 of
this chapter.. .;

(iv) An authorized instructor; or

(v) A person approved by the Administrator to conduct instrument

practical tests.



To answer your first question about what logbook endorsements can be given when an
approved FTD is used, both §§ 61.57(c)(1) and 61.57(d)(1)(ii) explicitly state that approved
FTDs may be used to meet the recent flight experience requirements, as long as a given FTD
is approved for such training and proficiency check. Generally, all appropriate endorsements
for passing the instrument proficiency check, which would be otherwise given if the check
were passed in an aircraft, can also be given when one passes the check by using an FTD, as
long as the FTD represents the appropriate aircraft category for the instrument privileges
sought. You can find more information about approved training devices in the FAA’s
Advisory Circular 61-136, published on 07/14/08.

With regards to your second question of who can endorse a pilot’s logbook for passing a
proficiency check, § 61.57(d)(2)(iv) requires the endorsement from an “authorized
instructor”. Although the category of “authorized instructor” identified in § 61.57(d)(2)
includes various instructors, such as a part 142 training center instructor, an Instrument
Ground Instructor (IGI) is not an “authorized instructor” who can endorse for the instrument
proficiency check required by § 61.57(d). The flight proficiency check contains a flight
portion and hence requires an authorized flight instructor.

Moreover, § 61.193(a) states that a CFI is authorized to give appropriate endorsements that
“relate to” an instrument rating only “within the limitations of that person’s flight instructor
certificate”. Therefore, only a certified instrument flight instructor (CFII), who holds an
instrument rating on his or her flight instructor certificate, which is appropriate to the
category and class of the aircraft for which the instrument proficiency check is being
conducted in, is authorized to endorse for passing that instrument proficiency check.

This response was prepared by Adrianne Wojcik, an Attorney in the Regulations Division of
the Office of the Chief Counsel, and has been coordinated with the Office of Flight
Standards. If you have additional questions regarding the matter, please contact us at your
convenience at (202)267-7776.

Slncerely,

Rebecca B. Mackhetson
Assistant Chief €ounsel for Regulations, AGC-200
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